Wanneer kunt u een advocaat inschakelen?

Een rechtszaak kun je met drie verschillende soorten recht te maken hebben. Namelijk strafrecht, civiel recht en bestuursrecht. De meeste kleine zaken vallen onder strafrecht, dit zijn dingen die je niet mag doen. Denk hierbij aan te hard rijden, door rood rijden, iemand slaan etc. Bij Civiel recht heb je meer te maken met ruzie tussen burgers of bedrijven onderling. Veel voorkomende zaken zijn dan ook familieproblemen, arbeidsvoorwaarden en huurovereenkomsten. Als mensen het niet eens zijn met de overheid wordt dat geregeld in het bestuursrecht. Bijvoorbeeld als de overheid en grote weg wil aanleggen maar een persoon die dicht in de buurt woont is het daar niet mee eens. Naast deze drie soorten recht heb je ook nog de kantonrechter. Deze behandelt eenvoudige zaken en doet meestal na de zitting ook direct uitspraak. Wanneer u te maken krijgt met één van deze zaken dan is het verstandig op een advocaat in de armen te nemen.

Advocatuur juridische vraag of probleem

Advocaten worden vaak ingezet als mensen deskundig advies willen hebben over een juridische vraag of probleem. Een advocaat is niet bij elke rechtszaken verplicht maar alleen bij civiele procedures. Maar daarnaast is het bij alle zaken boven de €25.000 verplicht om een advocaat in te schakelen. Een advocaat is ook gelijk de vertrouwenspersoon voor de partij waarvoor hij/zij werkt, in tegenstelling tot de rechter die onpartijdig moet zijn. Er bestaat ook gefinancierde rechtshulp. Dit wordt ook wel Pro Deo advocaten genoemd, deze helpen mensen met laag inkomen. Voordat u gebruik mag maken van deze optie moet het eerst worden aangevraagd.

Het is niet eenvoudig om een advocaat te worden. Je moet namelijk een universitaire opleiding hebben gevolgd. Na deze opleiding ga je bij een advocatenkantoor werken en duurt het drie jaar voordat je het beroep zelfstandig mag uitoefenen. Je bent de eerste drie jaar namelijk werkzaam als stagiaire van een ervaren advocaat. Naast de advocaat komen er natuurlijk veel meer personen bij kijken. Zo heb je bijvoorbeeld de verdachte, het slachtoffer, getuigen en niet vergeten de rechter. De duur van een rechtszaak is er verschillend want het ligt er namelijk aan hoe groot het misdrijf dat er is gepleegd.

Bent u opzoek naar een advocaat in Overijssel? Kijk dan op de website van Kroon Advocaten in Almelo.

juridisch