Fabels over het haar op je hoofd

Haar is zeer bijzonder weefsel waar de meeste mensen het fijne niet vanaf weten. Over het algemeen zijn vrouwen veel bezig met hun haar. Is het niet met het haar op hun hoofd, dan zijn ze wel bezig met hun bikinilijn ontharen. Omdat haar zo bijzonder is en we er veel mee bezig zijn, is het goed om de feiten van de fabels te scheiden.

Blondines en roodharigen hebben minder haar dan mensen met een donkere kleur haar

Dit is deels een fabeltje. Het is namelijk zo dat roodharigen de minste haren gemiddeld op hun hoofd hebben (zo’n 85 duizend) en blondines de meeste (gemiddeld 140 duizend)! Het lijkt misschien alsof blondines minder haar hebben door de lichte kleur, maar dat kan ook liggen aan de dikte van de haren zelf. Over het algemeen hebben mensen met een donkere kleur haar 40 duizend minder haren dan blondines.

Een goede conditioner en shampoo kan gespleten haarpunten herstellen

Dit is misschien wel de grootste fabel over je hoofdhaar en dus absoluut niet het geval. Het enige wat je gespleten haarpunten als sneeuw voor de zon kan verwijderen is een goede knipbeurt. Je kunt gespleten haarpunten wel voorkomen: ook met een goede knipbeurt. Ga dus ongeveer om de acht weken naar de kapper en je zult zien dat je haar gezond blijft en vrij van gespleten haarpunten.

Door het borstelen van je haar krijgt het meer glans

Nou tijdelijk misschien. Dit is een fabeltje. Sterker nog: door het borstelen van je haar kun je het haar beschadigen. Daarnaast zorg je door vaak borstelen ervoor dat de talgklieren op je hoofdhuid overuren draaien met als gevolg dat je haar sneller vet wordt. Het is dus niet slim om elke dag een paar keer je haren te borstelen.
Nu we de hardnekkigste fabeltjes van je haar hebben ontmaskerd kun je je hoofdhaar misschien wat meer waarderen en de verzorging aanpassen op de behoeftes van je haar.