Amazon boekt opnieuw geen winst

Amazon is een webwinkel die in meerdere landen actief is en bijna wereldwijd kan leveren. Het bedrijf is bijvoorbeeld zeer actief in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland. Overigens is het allang niet meer enkel een games en speelgoed groothandel. Er worden regelmatig innovatieve concepten uitgerold en Amazon heeft zelfs eigen tablets en smartphones.

Toch heeft de webwinkel moeite om analisten en beleggers tevreden te stellen. In het tweede kwartaal van 2014 viel de omzet flink hoger uit maar was het verlies groter dan het voorgaande jaar. Uit cijfers die donderdag in New York werden gepubliceerd werd duidelijk dat Amazon een nettoverlies van 126 miljoen dollar leed terwijl dat een jaar eerder nog 7 miljoen dollar was.

Wel werd er 23 procent meer verkocht, wat tot een omzet van 19,3 miljard dollar leidde. De omzet blijft naar verwachting doorgroeien en komt in het derde kwartaal uit op 19,7 tot 21,5 miljard dollar. Hiermee is Amazon de grootste internetwinkel ter wereld. Overigens is het een van de weinige webwinkels die ook zelf producten zoals smartphones uitbrengt.

Grotere verliesverwachting Amazon

Het Amerikaanse bedrijf stelt dat het verlies alleen nog maar groter zal worden. De verwachting is dat er in het derde kwartaal een negatief saldo tussen de 410 en 810 miljoen dollar wordt genoteerd. Het verlies wordt veroorzaakt door grote investeringen die topman Jeff Bezos wil doen. Onder meer de distributiecapaciteit wordt uitgebreid en er komen nieuwe diensten bij.

Zo wordt er al gesproken over een soortgelijk systeem als Netflix maar dan voor het lezen van e-books. De dienst zou 10 dollar per maand gaan kosten en meer dan 600.000 titels bevatten. Ook worden er hoge kosten gemaakt voor de ontwikkeling van tablets en smartphones. Wellicht dat Amazon snel weer winst maakt want deze reus slaapt niet en heeft veel in petto de komende jaren. Er zijn namelijk veel overnames gepland voor de toekomst!