Zo werkt het geven van fooien op reis

Veel mensen vinden het onderwerp fooi op reis erg lastig. Dat is het ook, want het is allemaal heel betrekkelijk. Toch zijn er een aantal richtlijnen die je aan kunt houden als je het even niet weet of je twijfelt.

Wanneer geef je fooi?

Begin al met het geven van fooi als je net in je hotel aankomt. Waarschijnlijk helpt personeel van het hotel met het tillen van de koffers uit de taxi of brengen ze de koffers en handbagage koffer naar de kamer. Al kon je dit makkelijk zelf en al is het maar een klein stukje, geef deze man een fooi! Heb je geen kleingeld, wissel dan zo snel mogelijk bij de balie of het liefst zelfs al van tevoren op het vliegveld. Waarom geef je deze man nou eigenlijk fooi? Je moet het zien als investering. Als degene die je koffer uit de auto tilt meteen een fooi krijgt, zal hij dit in een rap tempo door een geheim gebaar kenbaar maken aan zijn collega’s, ook bij de balie waar ze de sleutel van je kamer geven. Grote kans dat je een betere kamer krijgt!

Wie moet een fooi krijgen?

Heel makkelijk: iedereen, behalve de directeur van het hotel en de kok. Denk aan het kamermeisje, degene die je koffer draagt, die man die de taxi voor je aanhoudt, de bediening in het restaurant enzovoorts. Geef het kamermeisje de eerste dag al een fooi, dan zal ze meteen haar best voor je doen en je misschien verrassen met een lekker chocolaatje op je kussen. Herhaal dit een aantal keer en geef op het einde natuurlijk ook iets.

Hoeveel fooi is normaal?

Dat is een lastige, maar er is één regel: je kunt nooit te veel fooi geven. Probeer altijd papiergeld te geven als je het in iemands hand geeft. In een restaurant kun je best wat kleingeld achterlaten. Ben je in Europa op vakantie, dan is kleingeld ook goed te geven in de hand. Heb je nog geen geld gewisseld in de betreffende valuta, dan kun je ook gewoon euro’s geven. Als je fooi geeft, is het gebruikelijk en gepast om er ook een kort bedankje bij te zeggen, zoals: thank you for your help. Op internet is een lijst te vinden over welk percentage je in welk land het beste als fooi kunt geven.